SMH is er voor Eindhovenaren
Het Steunpunt Materiële Hulpvragen (SMH) helpt inwoners van Eindhoven, ongeacht ras, kleur of geloof.
Het verhaal van de barmhartige Samaritaan is daarbij een bron van inspiratie.
De hulp van het Steunpunt is incidenteel en bedoeld voor mensen die ingeschreven staan in Eindhoven.
Omdat onze mogelijkheden beperkt zijn, is de concrete hulp vooral bedoeld voor mensen, die onder, op of net boven (tot 130% van) het minimuminkomen moeten rondkomen en voor personen die – vaak door onvoorziene omstandigheden – tijdelijk hulp behoeven en daarvoor geen beroep kunnen doen op de plaatselijke overheid of hulpverlenende instanties.

Ontstaan van het Steunpunt Materiële Hulpvragen
SMH bestaat sinds 2 mei 1997 en is opgericht door de parochies in Eindhoven en enkele kloosters, met name het klooster van de paters Augustijnen. Zij werden vaak geconfronteerd met hulpvragen van vooral materiële aard. Niet ieder van deze parochies en kloosters beschikte over kennis en vaardigheden om met deze lastige vragen om te gaan. Ook hadden ze hier vaak de noodzakelijke middelen niet voor.
Onder verantwoordelijkheid van het dekenaat Eindhoven is toen SMH opgericht. Ieder hield wel zijn eigen verantwoordelijkheid om mensen te helpen.
Vanwege de reorganisatie van de parochies in het bisdom veranderde de taakinhoud van het dekenaat Eindhoven.
SMH werd op 8 december 2010 aangesloten bij de Binnenstad parochie Eindhoven. Dit gebeurde in de vorm van een commissie op basis van artikel 49 van het Algemeen Reglement voor het bestuur van de R.K. Kerk in Nederland.
Wat wij doen
SMH geeft materiële hulp in de vorm van kwalitatief goede tweedehands goederen op het gebied van huisraad, witgoed, babyuitzet, medische hulpmiddelen (brillen) en fietsen. Ook schenken wij nieuwe artikelen op het gebied van woninginrichting als vloerbedekking en verf en betalen wij eenmalig een eerste huur of borg voor de huur van een woning.
In opdracht van de gemeente Eindhoven beheren wij het Gemeentelijk Noodfonds. Uit dat fonds betalen wij cash leefgeld aan personen die daarvoor in aanmerking komen omdat zij in afwachting zijn van een uitkering en geven wij verstrekkingen voor een pasfoto en een ID.
En ten derde beheren wij het Thomas Tandartsfonds: noodzakelijke tandartszorg voor mensen die geen tandartskosten in hun verzekeringspakket hebben. Dit Fonds wordt gefinancierd door enkele grote charitatieve stichtingen
Armoedebestrijding is mensenwerk
Het team van SMH bestaat uit gedreven vrijwilligers met een sterk gevoel voor medemenselijkheid. Voor veel mensen is SMH een laatste toevlucht. We doen wat we kunnen om van die strohalm een reddingsboei te maken. Daarbij worden we gedreven door de volgende uitgangspunten:
- Solidariteit
De maatschappij maak je samen. Die overtuiging zit diep verankerd in ons DNA. Armoede is geen keuze, hoe je ermee omgaat wel. Samen leven betekent samen delen en samen bouwen aan de toekomst.
Wij kiezen voor onze medemens. Zo leveren wij onze bijdrage aan een inclusieve samenleving.
Solidariteit is een keuze. - Betrokkenheid
Armoedebestrijding gedijt bij betrokkenheid. Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Zonder te oordelen, zonder verwachtingen. Wie wil kan zijn of haar verhaal kwijt. Door oprechte interesse maken we verbinding en daardoor zijn we in staat om effectieve hulp te bieden. - Resultaatgericht
Wij zijn laagdrempelig. Geen lange procedures, wel spelregels. Iedere Eindhovenaar met een hulpvraag kan bij ons terecht. Twee of drie keer per week is er een spreekuur en twee maal per maand worden uitgebreidere hulpvragen behandeld. De hulpvragen worden zoveel mogelijk direct opgepakt. Vaak door SMH zelf, waar nodig wordt doorverwezen naar professionele maatschappelijke instellingen.
Verlichting in noodsituaties
Vanuit bovenstaande uitgangspunten maken we werk van armoedebestrijding. Vanuit een persoonlijke aanpak beantwoorden we acute financiële hulpvragen van Eindhovenaren. Incidenteel maar effectief.
Geen langdurige begeleiding, wel verlichting in noodsituaties.
Hoe wij werken vind je op de volgende pagina
Bestuur
Het bestuur draagt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de aan SMH toebedeelde taken
en rapporteert aan het parochiebestuur van de Sint Jorisparochie.
Het bestuur bestaat uit:
- Voorzitter: Gemma van Zeventer
- Secretaris: Rita Wehmeijer
- Penningmeester: Pierre Bekkers
- Bestuurslid: Christo Weijs
- Straatpastor: Rob Kosterman
Jaarverslagen
Wilt u meer weten over onze activiteiten, klik dan hieronder voor het Jaarverslag (opgemaakt door studenten van opleiding Sint Lucas).